Saturday, January 20, 2007

Att få sminket att hålla hela dagen lång!

Jag blev lite inspirerad att skriva om hur man får sminket att hålla, efter att ha läst detta inlägget på Engla's Showroom. I kommentarerna var det nämligen oerhört få inlägg som tog upp hur viktig hudvården (eftersom den utgör en bas för makeupen som läggs ovanpå, det är den som gör att makeupen sitter kvar, och löspuder ovanpå foundationen är också enormt viktig för hållbarheten) är för att sminket ska hålla, och det diskuterades mest huruvida billigt smink från HM var bra eller inte. Därför tänkte jag göra en liten beskrivning på hur jag gör för att få sminket att sitta hela dagen, och jag behöver aldrig göra några touch-ups under dagen. Inga nyheter för inbitna sminkjunkies förstås, men vet man inte hur man ska göra för att få sminket att hålla så kan detta vara till hjälp. Väldigt enkelt är det i alla fall:

1.Ansiktsrengöring - Gör rent ansiktet med en bra och mild rengöring som är snäll mot huden men ändå effektiv.

2.Ansiktsvatten - Fukta en bomullspad med ansiktsvatten UTAN ALKOHOL (mycket viktigt eftersom alkohol torkar ut och kan irritera huden rejält), och badda lätt över ansiktet. Låt ansiktet torka;det tar ett par minuter.

3.Fuktkräm/dagkräm och ögonkräm - Fuktkräm appliceras i hela ansiktet förutom på ögonområdet, där ska en ögonkräm appliceras. Låt krämerna sjunka in i huden. Redan här har du en jättebra bas för det smink som du känner för att använda. Innan jag började använda primer efter dessa krämer utgjorde dessa tre steg min bas, och sminket höll jättefint hela dagen. Använder du foundation efter detta så är fixering med löspuder efteråt ett måste, eftersom det medför att foundationen håller hela dagen!

***

4. Primer - Ytterligare ett steg för att få makeupen att hålla (men absolut inte ett måste), och dessutom för att jämna ut huden så man får en jämnare och finare yta att applicera foundationen på. Primern appliceras i hela ansiktet, och även på ögonområdet, och man låter den sjunka in någon minut innan man applicerar foundationen.

5.Makeupbasen - Foundation, concealer och fixera med löspuder.

Något som man ofta inte tänker på att man gör för att man trött; är att man gnuggar sig i ögonen, och gräver ner ansiktet i händerna och gnuggar lite grann (eller hur man nu ska beskriva det). Men detta är ju också en sak som medför att sminket kan glida iväg lite. Att hålla koll på sig så man inte gör detta är förstås super för hållbarheten.

De tre första stegen är viktigast, och att fixera foundation med löspuder. Jag kör alltid med primer för det blir extra fint, men det är inget måste. Självklart är produkter av bra kvalitet också viktigt för ett bra resulat, och när det gäller produkter så får man prova sig fram. Det är ju nämligen väldigt individuellt med vad som är bra och inte bra. I en lite högre prisklass hittar man oftast bättre saker, men det betyder absolut inte att allt som är dyrt är bra. Det är dock sällan jag hittat budgetfavoriter, men man kan ha turen att en del pärlor också! Tänk kvalitet istället för kvantitet! Och då kan det ofta löna sig att lägga ut lite mer pengar på något med bra kvalitet, istället för att köpa många riktigt billiga halvdana saker (som blir liggande för att dom inte är av någon vidare kvalitet) därför att det blir dyrt i längden.

5 comments:

Anonymous said...

du är så otroligt söt muppi och det reflekteras verkligen i din blogg som också är söt söt söt! puss från Linda

Rouge said...

Tack så jättemycket sweetie! ;) Vi får höras och ses snart! ;) Pusspuss Linda =D

Anonymous said...

Hej babe.. Hur gick det med nattkrämerna? Har du hittat någon bra ersättare för chanel ännu? puss o kram Linda

Rouge said...

hey ^^ tja, jag spanar ju.. Får bli inköp av nattkräm när studiebidraget kommer vettu =) Funderar på att köpa denna http://www.strawberrynet.com/productDetail.aspx?ProdId=33744&goChar=M
puss å kram på dig darling! ;)

Anonymous said...

Hejsan jag har en fråga om just makeup och bas, jag gör precis som du skrivit men det håller ändå inte hela dagen, vad för produkter är bäst?